TERMS OF SERVICE

Spletni piškotki


Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežijh ipd.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

Poznamo dva osnovna tipa piškotkov

  • Sejni piškotki - ki potečejo ko zaprete brskalnik in ne ostanejo na vašem računalniku.
  • Trajni piškotki - ki se shranijo dolgoročno na vašem računalniku za obdobje ki je določeno v piškotku

Piškotki ki jih uporabljamo

  • PHPSESSID - Najpogosteje uporabljan piškotek na spletnih straneh, ki delujejo na php jeziku. Uporablja za shranjevanje edinstvenih ID sej za vsakega obiskovalca in omogoča shranjevanje spremenljivk med nalaganjem posamičnih strani. Ta piškotek se zapre ko zaprete brskalnik.
  • AffiliateID - Ta piškotek se uporabi, ko je stranka na našo stran napotena preko partnerskega programa. Piškotek shrani ID partnerja, ki nam posreduje obiskovalca in v primeru da ta stranka odda naročilo v roku 90 dni, naš partner prejme provizijo za sklenjen posel.
  • LinkID - Ta piškotek je aktiven le v primeru , če se uporablja funkcija sledenja povezav. Zabeleži vstopno povezavo obiskovalca na stran in oddajo naročila, da lahko statistično sledimo uspešnost posamičnih strani.
  • SUID / SPW - Ta dva piškotka se uporabljata za pomnjenje nastavitve v naročniščem centru moj.iziserv.si za posamično stranko. Trajanje teh piškotkov je365 dni, oziroma dokler se stranka ne odjavi iz naročniškega centra.

Vsi piškotki na strani so obvezni, saj si s tem naši obiskovalci zagotavljajo polno delovanje spletne strani in uporabo v polni funkcionalnosti.